2 april 1931
Lieve Truus,
hartelijk door Juffr. Faber en mij geluk gewenscht met je 16e verjaring. We wenschen je een prettigen dag en een goed en gezegend jaar. Ook allen geluk gewenscht. Ik ben een week in R. (?) geweest. Van 21-28 Maart, gevoel me wel beter, maar toch nog slap. We hopen het jullie allen goed gaat.
Met onze vriendelijke groeten aan allen, je je toegenegene C. J. de Haan.
Ik weet dat het alweer een tijdje geleden was, maar ik had even geen zin om de kaarten die ik nog had te ontcijferen (is best lastig namelijk). Zondag heb ik echter op de boekenmarkt in Dordrecht weer kaarten gekocht én mijn vader kwam met het ingenieuze idee om een loep te gebruiken!
Goed, voor de mensen die het concept nog niet kennen: ik heb (inmiddels) veertien oude kaartjes uit Rotterdam. En achter elk kaartje zit een verhaal. Maar welke? Dat ga ik (hopelijk) samen met jullie verzinnen!
Hierboven kunnen jullie lezen wat er op dit kaartje stond. Wat me daarnaast opviel, was de stempel met: Tegen de tuberculose! Emma Bloem-collecte in april. Ik heb het even opgezocht en in 1931 werd van 13 t/m 26 april de Emma bloem-collecte gedaan in Den Haag en Amsterdam. Dat was een jaarlijkse inzamelingslactie waaraan koningin Emma haar naam aan verbond. Tuberculose was in die tijd namelijk volksziekte nummer één.
Grappig vind ik dat bij het adres ‘Jonge Juffrouw T. de Groot’ staat. De leeftijd van Truus wordt nog eens benadrukt dus!
Dan de inhoud. Truus is jarig en de afzender is waarschijnlijk familie of een familievriend(in). De afzender is ergens wat hij/zij R. noemt (het ziekenhuis?) geweest, een week en was blijkbaar ziek, maar voelt zich nu wel bezig. Niet alleen Truus wordt geluk gewenscht, maar ook allen en ‘allen’ is onderstreept. Oh wacht, ik heb hem door! Truus woont in Amsterdam en C.J. de Haan ook, dus dan slaat R. op Rotterdam (het kaartje komt uit Rotterdam). Hmm, ik vraag me af wat de afzender dan deed in Rotterdam.
Wat denken jullie ervan? Wat valt jullie op?
Ik googlede even het Rotterdamse Oostplein en kwam exact dezelfde foto tegen als op het kaartje!
http://www.flickr.com/photos/jansluijter/3519217618/
Toch apart dat het Oostplein nu, ooit dat Oostplein was.
Misschien een beetje vergezocht maar in de buurt van het Oostplein ligt ook het Havenziekenhuis. Wie weet was C.J. de Haan daar voor een weekje aangezien hij/zij het heeft over “gevoel me wel beter, maar toch nog slap.”
Ik weet niet zeker of dat helemaal een goede redenering is want het Havenziekenhuis zat vroeger in het oude hotel Continental ten tijde van dit kaartje maar ik kan niet zo snel vinden waar dat gebouw dan stond. Misschien in de buurt, misschien ook niet.
Dat zou wel kunnen ja, als het Havenziekenhuis misschien eerst ergens anders zat. Of misschien zat er een ander ziekenhuis in de buurt. Maar ik vraag me af waarom je dan in Rotterdam naar het ziekenhuis gaat en niet in Amsterdam. Misschien een gespecialiseerd ziekenhuis ofzo.
Het Havenziekenhuis is o.a. gespecialiseerd in tropische ziekten, toen ook al, vanwege al de scheepsvaarders die natuurlijk aankwamen in Rotterdam en vaak ook rare ziektes meebrachten. Wie weet had hij/zij iets geks opgelopen :P
Wow, haha ik heb geen flauw idee. Supergaaf zulke kaartjes, hoe kom je er aan?
Op de Dordtse boekenmarkt gekocht :)
Haha, zou er toen ook al zo’n rivaliteit geweest zijn dat Amsterdammers Rotterdam slechts met een R aanduidden?
hé tof!
zou ze nog leven? zou kunnen hé.
en ik geloof dat Jonge Juffrouw vroeger een gewone aanspreektitel was, maar ben niet zeker.
Wat mij opvalt is dat de brief wordt afgesloten met C.J. en niet gewoon de voornaam! wie doet dat nou! ;)
Wat leuk, oude ansichtkaarten. Da’s eens iets anders dan mijn verzameling aan beschreven wenskaarten aan mij en lege ansichtkaarten uit het heden…
Dit is niet iets wat ik kan, haha, misschien was het tuberculose? :p maar ik weet ook niks van die ziekte af verder dus dat zal ook wel niet haha!
Echt zo gaaf zulke kaartjes.
Leuk dat je dat soort kaartjes hebt en er dan ook achter wilt komen wat het verhaal is. Ik zou t echt niet weten, maar vind het leuk andere erover te zien denken, hihi.
Best gek om te bedenken dat Truus toen ze het kaartje kreeg net 16 was geworden, en nu waarschijnlijk niet meer leeft. En als de postzegels nu nog steeds 3 cent zouden kosten zou ik elke dag wel kaartjes versturen!
Wat een leuk idee! En zo gaaf dat je zo’n oud kaartje te pakken hebt kunnen krijgen. :)
Ik zou het niet weten. Misschien is de schrijver uit logeren in Rotterdam ofzo.
Waarom zou er (Zo.) achter Amsterdam staan?
Ja, goede, ik weet niet!
Het zou kunnen staan voor zuidoost. Destijds was het huidige Amsterdam-Zuidoost er nog niet en de Saffierstraat ligt redelijk in het zuidoosten van Amsterdam, dus ik denk dat het was om het postkantoor te helpen met alles sorteren.
https://maps.google.nl/maps?q=amsterdam,+saffierstraat&hl=nl&ll=52.351353,4.905516&spn=0.000636,0.003484&sll=52.469397,5.509644&sspn=2.867924,7.13562&hnear=Saffierstraat,+Amsterdam,+Noord-Holland&t=m&z=19&layer=c&cbll=52.351353,4.905516&panoid=ml_DTHbRMtmCJ6iaMSAnkA&cbp=11,303.99,,1,9.7
Hier kan je trouwens de huidige nummers 15a en 15c zien. 15b is ooit verdwenen blijkbaar, net zoals dat I, II en verder ooit verandert is in a, b en verder.
Dat zou het inderdaad kunnen zijn! :)
Dit is vast familie van mij (of niet natuurlijk.. dat kan ook). Toch grappig hoeveel vragen een mens kan hebben over zo’n kaartje.. Ik dacht bij R. ook gelijk aan Rotterdam, grappig!
Super leuk dit! Ik heb eigenlijk nog nooit zulke kaartjes gezien op markten..
Het handschrift is duidelijk vrouwelijk, geschreven door iemand met een vermoedelijk gedegen opleiding. Althans, daar lijkt het op. Sowieso kaarten met ‘Gewenscht’ zijn awesome. Toen was de Nederlandsche taal nog mooi ^^
Wat een leuke kaart, en wat een mooi handschrift! Ik denk dat de kans groot is dat de schrijfster ook leed aan TBC…
Wat grappig dat je gewoon zo een oud kaartje kunt kopen!
xx♥
Wat ik denk?? Dat het handschrift moeilijk te lezen is ;) Heb zo een moeite met sierlijk geschreven dingen, haal daar nooit wat uit hahaha
het verhaal hierachter? geen idee. Ik denk dat de schrijfster van deze kaart een beetje een hekel had aan rotterdam.
Ik vind dit soort artikelen echt super interessant en origineel Lau! Ik heb alleen echter geen idee :P
Hey! Mijn naam is ‘T. de Groot’, oehhh.
Ik kan het dan niet laten om alle archieven door te spitten. Volgens mij (en ik ben voor 90% zeker) is dit Cornelia Johanna (C.J.) de Haan die deze kaart gestuurd heeft, geboren in 1886 in Rotterdam en in 1922 getrouwd met een Amsterdammer en daar gaan wonen. Waarschijnlijk is ze, toen ze ziek werd, naar familie gegaan in Rotterdam om daar aan te sterken of misschien verklaart dat waarom ze liever naar een Rotterdams ziekenhuis zou gaan dan een Amsterdams ziekenhuis.
De kaart is gestuurd in 1931, ze was toen 45 jaar oud. De Looyersstraat ligt ook in Amsterdams Zuid-Oost. Ik vraag me af of ze echt helemaal beter is geworden. Ze is overleden in 1945, op 59-jarige leeftijd, en ligt begraven in Amsterdam Zuid-Oost.
Hmm, zo blijft er natuurlijk niet heel veel mysterie over. Ik vind dat soort dingen zo leuk om uit te zoeken (heb zelf ook van die kaartjes thuis, of foto’s van rond 1900 waar de naam achterop staat)! :D
Oh, ik werk soort van mee aan het online zetten van het stadsarchief van Amsterdam, als je nieuwsgierig bent kan ik wel een scan regelen van de woningkaart van Looyerstraat of de Saffierstraat met info over het gezin dat daar woont/woonde… ;-)
Aaah geweldig Tamarah :D
Het lijkt me zo leuk als hier een keer de schrijfster/ontvangster van de brief reageert! Die kans lijkt me wel vrij klein, maar toch.
Haha ja, ik denk dat de kans bij dit kaartje ook klein is, maar bij sommigen zou het wel kunnen!
Nou eigenlijk niet klein, maar gewoon 0,0 :P
Ik dacht aan ziek zijn en het risico van ziek zijn dat iedereen toentertijd liep.
Ik denk misschien even een weekje ontspannen? Teveel stress?
X